click to enlarge

 

Villa's Verdes

Amsterdam

1993

click to enlarge
  click to enlarge

Bestaat er een overtreffende trap van luxe? Ja dus, zo bewijzen de twee Villa's Verdes aan de J.J.Viottastraat in Amsterdam. Een kleine greep:

vensterbanken in de vorm van rolletjes, daaronder een strip moza´ek tegels, blauwgele danwel groengele tegelstroken in de kozijnen, koperen bollen op de balustrades om nog maar te zwijgen van de vlammende Indiase graniet dat de gevel bedekt.

Twee villa's die zich gedragen als een twee-eiige tweeling. De rechter uitbundig, de linker wat introvert. Maar de rechtervilla fungeert dan ook als woning, terwijl de linker als (advocaten) kantoor wat bescheidener dient te zijn. Het oppervlak is - conform het tegeltje in de zijgevel - vierkant. Maar niet strikt. De linkervilla heeft een uitstulping in de tuin, de rechter is opgetuigd met twee ronde schermen op de hoek, schermen die terugkeren op de andere hoeken en daar een bescherming vormen voor de hoekbalkons. De villa lijkt zodoende uitgerust met oogkleppen.

De Japanse tuin verbergt een ruime parkeergarage.

Palladio is wellicht schatplichtig aan de klassieke, symmetrische vorm, hoewel de ronde balkons en het gebogen raam van groen spiegelglas in de zijgevel de villa's een barokke touch geven; daarmee zouden de villa's niet misstaan aan de oever van het Comomeer. Nu staan ze, trouwens ook eersteklas, tegenover het Hiltonhotel aan het Noorderamstelkanaal.  (Jaap Huisman)

 
click to enlarge   click to enlarge
terug naar projecten click to enlarge