click to enlarge

Kantoorgebouw

BN International

Huizen

1995

click to enlarge
       
  click to enlarge  

Vorm zoekt functie. Of liever gezegd, functies. In het kantoor van de BN-fabriek in Huizen worden niet zelden twee functies gekoppeld aan een vorm. Het atrium dat dienst doet als kantine. De portiersloge die de schakel vormt tussen een sculpturale toegangsmuur en entree.

De taal is die van de industrie. Het exterieur is met zijn wand van anthracietgrijze tegels en houten kozijnen eenvoudig. Binnen laten de lichtgrijze wand- en plafondpanelen en gegalvaniseerde deuren -met een rolletje als handvat- en draadglas niets aan duidelijkheid te wensen over: hier wordt geproduceerd. Als contrast hiermee staat er een mediterraan gele kubus in de entreehal, licht gedraaid zodat twee hoeken de rand van het atrium raken. Eigenwijs schiet deze kubus door het glazen dak heen, waardoor het lifthuis voor de verandering er eens ornamenteel uitziet. Dat geldt ook voor het noodtrappenhuis dat als een blauwe koker uit het dak steekt.

De lichtstraat die door het hart van het gebouw loopt, is gevuld met twee volumes, de gele voor liftkoker en trappehuis, en een lichtgrijze, gevuld met computerruimte en vergaderzaal. Via het dak van draadglas stroomt op onverwachte plekken zonlicht binnen, tot op de begane grond waar het personeel zit te lunchen tussen de iele kolommen waarop de blokken rusten.

De detaillering is in dit geval gezocht in de leegte. Er ontbreekt een kolom onder de hoek van de gele kubus, de smalle strook tussen kantoren en middenschip schept een indrukwekkende verticale ruimte. Dit contrast tussen leeg en vol, tussen licht en donker, tussen kleur en neutraal maken het kantoor van BN tot een aangeklede en zeer afwisselende toegangspoort tot de echte fabriek. Jaap Huisman

click to enlarge
terug naar projecten