click to enlarge     click to enlarge
Nieuwe Kerk aan het Spui, 's-Gravenhage  1997    
  click to enlarge

De Nieuwe Kerk aan het Spui is een schepping van bouwmeester Pieter Noorwits uit 1656. De kerk werd incidenteel gebruikt voor concerten, maar de akoestiek liet daarbij te wensen over. In samenwerking met akoestikus Rob Metkemeijer van Adviesbureau Peutz werden door ons glazen panelen ontworpen, die het werkzame akoestische volume van de kerkruimte reduceren. De ruimte is daardoor geschikt geworden voor met name kamermuziek, barokensembles en koren. Maar tegelijkertijd is in de monumentale kerkruimte een ambiance gecreŽerd die past bij de kleinschaligheid van kamermuziek, zonder de oorspronkelijke ruimtelijkheid geweld aan te doen. Het programma van eisen omvatte verder een flexibel stoelenplan voor 400-500 zitplaatsen, het aanbrengen van technische voorzieningen (podiumverlichting, verduistering, geluidsinstallatie enz.) en de bouw van een amoveerbaar podium. Op 26 maart 1997 werd de kerk heropend, en sindsdien is zij regulier in gebruik als de 'kleine zaal' van de Dr. Anton Philipszaal.

      terug naar projecten