click to enlarge

  Stadsgehoorzaal

Leiden

1996

click to enlarge  

click to enlarge

 

Yo Yo Ma over de Stadsgehoorzaal:

,,Na de renovatie is dit een waar juweeltje geworden. De kleuren, de stoelen, het licht, de sterrenhemel, alles is even mooi op elkaar afgestemd. Vriendelijk voor het publiek en voor de musici. In zo'n ambiance is het heerlijk om te werken.''

(Leidsch Dagblad,  18 november 2003)

 

 
 

 

   
click to enlarge

 

 

De Leidse Stadsgehoorzaal werd in 1890 gebouwd door gemeentearchitect 

D.E.C. Knuttel, in de stijl van de grote concertgebouwen uit die tijd, zoals de Grosser Musikvereinssaal in Wenen, het Neues Gewandhaus in Leipzig en het Concertgebouw in Amsterdam. De akoestiek kan zich dan ook ruimschoots meten met deze 'grote' broers. 

Na een wat ongelukkige verbouwing in de jaren '60, waarbij veel van de oorspronkelijke allure en monumentaliteit verloren ging, genoot het gebouw de laatste decennia vooral bekendheid als examenzaal, en als zaal voor feesten en partijen.

Na de renovatie heeft Leiden een volwaardig concert- en congresgebouw, waarin de oorspronkelijke sfeer en hedendaagse techniek op harmonieuze wijze samengaan. Daartoe zijn de originele delen, zoals de voorgevel en de grote zaal, zorgvuldig gerestaureerd, en is door middel van eigentijdse toevoegingen de oorspronkelijke sfeer en warmte van het gebouw teruggebracht. Zo is door het verlagen van de zaalvloer de intimiteit van de zaal versterkt, zijn de zichtlijnen verbeterd, en de gebruiksmogelijkheden vergroot. Flexibele tribunes, belichtingsfaciliteiten en toneeltechniek zorgen op voor het publiek nauwelijks zichtbare wijze voor multifunctionele gebruiksmogelijkheden. 

In een volgende fase zal het gebouw nog worden uitgebreid met een nieuw te bouwen kleine zaal.

 

click to elarge  
terug naar projecten

meer info over de Stadsgehoorzaal:

www.stadsgehoorzaalleiden.nl