THEATER VAN VLAARDINGEN

STADSGEHOORZAAL

2007 / 2012

 

 

 
 
 

 

 

 

De Stadsgehoorzaal is één van de eerste schouwburgen die na de tweede wereldoorlog werden gebouwd. In zijn onnavolgbaar eigen stijl ontwierp Sybold van Ravesteyn een uitbreiding bij de 19e eeuwse Zaal de Harmonie, met daarin een klassieke theaterzaal en een bescheiden toneeltoren. Het was een zuinige tijd en, ondanks van Ravesteyns zwierigheid, is de Stadsgehoorzaal dan ook een bescheiden gebouw. Eén van de weinige nog resterende van Ravesteijns ook, want veel van zijn bouwwerken zijn inmiddels gesloopt. Na ruim 50 jaar was het gebouw aan een opknapbeurt toe.

Het renovatieplan voorziet in een behoedzame restauratie van de kenmerkende van Ravesteyn architectuur, maar ook in aanpassing aan hedendaagse publieksverwachtingen en exploitatiemogelijkheden. Zo zijn, met behoud van het oorspronkelijke karakter, de zichtlijnen in de zaal verbeterd, is het toneeloppervlak vergroot en zijn de foyers uitgebreid. Daarnaast is een nieuwe ‘stadsfoyer’ toegevoegd, een ruimte die in maat en transparantie contrasteert met het oorspronkelijke intieme gebouw, maar in zijn vormentaal harmonieert met de verfijning en grandeur die van Ravesteyn nastreefde.

De Harmoniezaal is ingericht als multifunctionele vlakke vloer zaal. Door het daglicht weer terug te brengen is een ruimte ontstaan die niet alleen geschikt is voor film, dans en toneel voorstellingen, maar die ook zijn oorspronkelijke functie als 'doelenzaal' terug krijgt. Een nieuw theatercafé, informatiecentrum en garderobe completeren de face-lift, zodat Vlaardingen de komende decennia weer beschikt over een uniek en sfeervol theater.
 
 
 

 

 
 
 
terug naar projecten