AD.nl - 24 uur per dag het laatste nieuws
donderdag 13 september 2007

Direct stormloop op vernieuwde Stadsgehoorzaal

VLAARDINGEN - Stofwolken markeren op dit moment in Rotterdam de onttakeling van een beroemde creatie van Sybold van Ravesteyn. Maar gerechtigheid bestaat nog.
Op de dag dat de sloop van Rotterdam CS gestaag vorderde, werd in Vlaardingen feest gevierd ter ere van de heropening van de door hem ontworpen Stadsgehoorzaal. De fans van Van Ravesteyn zullen met name tevreden zijn over de respectvolle wijze waarop het interieur van het theater in oude luister is hersteld.

Half Vlaardingen leek gistermiddag uitgelopen om bij het theaterfeestje te zijn. Op de stoep zagen de belangstellenden een spectaculaire act van het Amsterdamse Corpus Acrobatic Theatre. Terwijl een acrobaat op grote hoogte een bloedstollende act uitvoerde onder een hijskraan, galmde een operazangeres een aria over de stad en speelde een danseres overtuigend de rol van slangenvrouw achter de nieuwe glazen voorgevel.

Pepijn Gunneweg (31) keek als gast bewonderend om zich heen, maar hield de voetjes veilig op de vloer. Terwijl de beroemdste theaterzoon van Vlaardingen op het acrobatische vlak toch zijn mannetje staat. Met de Ashton Brothers bouwt de vroegere televisieacteur een internationale carrière uit. Bij de opening hield hij het bij de opmerking dat hij heel blij is. ,,Vlaardingen zonder theater, dat kan natuurlijk niet.’’

De Vlaardingse theater-directeur Sandra Bruinsma onderstreepte met de uitnodiging de ambities die zij met het voor 10,2 miljoen euro (inclusief een miljoen euro sponsorbijdragen) gerenoveerde theater heeft. ,,Wij willen ook jong talent een podium bieden,’’ verwees ze naar het succes van Gunneweg, die als 11-jarige clown op het Vlaardingse podium debuteerde. ,, Naast cabaret is er veel belangstelling voor toneel en wereldmuziek.’’ Bruinsma zet met haar ambities bescheiden in. Ze hoopt dit seizoen 45.000 bezoekers te trekken, precies het aantal in het seizoen dat vooraf ging aan de 2,5 jaar durende verbouwing.

Vlaardingers en theatermensen uit heel Nederland keken bewonderend in het barokke theater rond. Bijna als vanzelfsprekend verzorgden The Amazing Stroopwafels de muziek. Want hun beroemdste liedjes gaan weliswaar niet over Vlaardingen, maar de beroemdste straatartiesten van Nederland wonen nog altijd in de vroegere haringstad. 
MEER Waterweg
13:02
12:33
10:25
10:23
10:22
10:20
12-09
12-09
12-09
12-09